hasta la vista

Hej!
 
Sedan igår är jag tillbaka på fast land efter en jul på Gotland. Har fotat en del med systemkameran men sladden man överför till datorn med är tyvärr kvar i Uppis. Så detta är ett snabbt hej och hejdå! Hej, jag lever och jag kommer blogga om julen i början på nästa år (oj). Och hejdå för nu drar jag till Teneriffa! Där är det 25 grader åh fy vad skönt.
 
Hörs!

nedräkning osv

Hej! 
 
Kikar in här under en bild från förra veckans lördagsfika. Fanny babblar om att hon ska ändra min bloggdesign, det kan hon väl få göra. Har haft samma header sedan 2014 så. 
 
Okej, söndag och jag har inte pluggat något. Det borde man väl inte behöva göra men det känns så. Aja, vad är väl ett kapitel extra imorgon. Har ändå hunnit med en del annat denna helg: var på bio i fredags och såg Solsidan. Mysigt att gå på bio och äta popcorn. Och igår handlade jag julklappar (alla två jag behöver köpa i år, tog inte ens en timme) och bakade pizza hemma hos Ellen på kvällen. Bakade pizza även ikväll faktiskt, tips 15 kr för pizzakit på lutis. Efter pizzan var jag på fest i korridor som gav mig ångest pga tänk om någon skulle ha en sån fest i min korridor. Tur att min korre är ganska lugn. Sen var vi på V-dala och dansade. Lång dag. Idag har jag inte gjort många knop (säger man så?). Rensat ur garderoben och skrivit en pack-lista. Fikat och gjort pizza som sagt. 
 
Här är en nedräkning till diverse saker:
- Har två föreläsningar och två seminarier innan jag går på något slags jullov. 
- Fyra dagar till Gotland.
- En vecka till julafton (? jag har bara ätit två lussebullar hittills hur kan det redan vara jul)
- Två veckor till nyårsafton vilket innebär mindre än två veckor till värmen!! Jaaaa.
 
Hejdå!!!
 

böckerna jag läste 2017

Hej! Här kommer ett långt inlägg med alla böcker jag läste 2017. 36 stycken blev det! Har en liten disclaimer liksom förra året: böckerna från februari och mars är alla läste under kurser i litteraturhistoria. Hann liksom inte läsa något annat då, när vi läste 4 böcker i veckan. Men jag räknar med dom ändå såklart, för det är fortfarande romaner! København är en novellsamling som jag läste i maj, den var också kurslitteratur när vi läste danska. Men är främst mars/april jag vill förklara för mitt framtida jag som kommer undra hur jag hann läsa sju böcker i månaden hehe. Okej, nu kör vi! Med lite små recensioner under inläggets gång. Den som orkar läsa är en hjälte.

 
Goodreads har gjort en liknande grej som Spotify, att man kan se sitt år i böcker. Mitt mål för året var 30 stycken och det blev 36. Kortaste boken är I väntan på Godot, tror att jag och Emmy diskuterade huruvida denna ens skulle få vara med på listan eftersom det är en pjäs. Till exempel läste vi Ett dockhem på uni förra året, men den fick inte vara med på listan. Men äsch det var ju ändå en bok!
Frankenstein den mest populära boken jag läste och stackars Victoria Benedictsson läste bara drygt 100 andra i år. Älskar att Per Moberg är på omslaget förresten. Det genomsnittliga betyget jag gett i år är 3.2, kanske ska satsa på att höja det under 2018? Alltså att helt enkelt läsa bättre böcker. Men det är ju svårt! Superhypade böcker kan ju vara dåliga ändå. Den bok jag läst som fått högst betyg på GR är alltså Björnstad, som jag läste ut igår. Innan jag läste ut den stod det Ett litet liv därMen Backman slår alltså den tydligen. Det tycker inte jag :) Okej här är alla böcker då, månadsvis:
 

Januari:

Kallocain - Karin Boye: Jag har typ läst Kallocain två gånger i år, en gång i januari och en gång under litvet när den var kurslitteratur. Tyckte inte så jättemycket om den då, men tyckte om att skriva hemtenta på den.

 

Flickorna - Emma Cline: Denna är ett exempel på en bok som blivit hypad och som jag hade så höga förväntingar på som sen slogs ner. Jag gav den 4/5, men idag skulle jag ge den 3/5. 

 

Glaskupan - Sylvia Plath: En av de bästa böckerna jag läst i år! 5/5! Handlar om en 19-årig kvinna som vinner ett pris och får hänga i New York en månad. Typiskt tema som jag tycker om. Så fint skriven. 

 

Februari:

Candide - Voltaire

 

Unge Werthers lidanden - Goethe: Denna tyckte jag mycket om! En väldig massa "aah jag är så kär jag döööör" (står kanske inte exakt så men ni fattar grejen), men språket är så bra!

 

Frankenstein - Mary Shelley

 

Madame Bovary - Gustave Flaubert

 

Fru Marianne - Victoria Benedictsson

 

En herrgårdssägen - Selma Lagerlöf: Detta var den andra Selma Lagerlöf bok jag läst, och jag gav den 5/5 för jag tyckte verkligen om den. Vi läste Kejsarn från Portugallien på litvet förra året, men tyckte inte den var jättebra. Men denna!! Jag ba wow Lagerlöf är geni. Vet att inte alla i klassen tyckte så och det är inte hennes kändaste bok men som tur var får man vara subjektiv när man skriver på sin egen bloggis.

 

Mörkrets hjärta - Joseph Conrad

 
Mars:

Mot fyren - Virginia Woolf

 

Processen - Franz Kafka

 

I väntan på Godot - Samuel Beckett

 

Främlingen - Albert Camus

 

Ormen - Stig Dagerman

 

Älskaren - Marguerite Duras: Denna fick också 5/5 av mig! Gillade exakt allt typ. Den är också ganska kort, så läs den väl. Jag kände direkt att jag ville läsa något mer av Duras, men vår lärare sa att vi bör vänta tills vi är lite äldre annars finns risken att vi vill flytta till typ medelhavet och supa. 

 

Väldigt sällan fin - Sami Said

 April:

Miniatyrmakaren - Jessie Burton

 

Hausfrau - Jill Alexander Essbaum

 

Störst av allt - Malin Persson Giolito: Denna läste jag efter tips från Nelly! Snart kommer den som Netflix-serie, är mycket taggad på det.

 

Maj:

Drömfakulteten - Sara Stridsberg

 

Smuts - Katarina Wennstam

 

København - Katrine Marie Guldager

 

Juni:

Pesten - Albert Camus

 

Jag heter inte Miriam - Maj-Gull Axelson

 

De polygotta älskarna - Lina Wolf: När jag tänker tillbaka på den här boken minns jag att jag läste den på stranden, lite deppigt när man ser snön utanför fönstret nu. Denna bok fick 4/5, tyckte den var jättebra!

 

Juli:

Maken - Gun-Britt Sundström: Nu känns det som att jag gett alla böcker 5/5 i år, men det är just de bästa böckerna jag vill lyfta fram här. Denna bok tog mig hela juli att läsa. Inte för att jag inte hade tid, utan snarare för att jag tog mig tid med den. Den var så bra, stundtals lite seg, men himla värd att läsa. 

 

Augusti:

Tripprapporter - Tone Schunnesson: Exempel nummer två på hypad bok som inte var speciellt bra. 

 

Snabba Cash - Jens Lapidus

 

Kalmars Jägarinnor - Tove Folkesson

September:

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar - Johannes Anyuru: Exempel nummer tre och oj nu hör man Augustprisjuryn häpna förvånat. 

 

Oktober:

En fest för livet - Ernest Hemingway

 

November:

Ett litet liv - Hanya Yanagihara: Jag har redan skrivit allt om denna. Men den slår alla i år. 

 

Oliver Twist - Charles Dickens: Haha, läste denna eftersom min handledare under praktiken sa "du kan ju hålla en lektion om Oliver Twist" och jag fick svara "ehm, jag har faktiskt inte läst den." Den var inte bra. Sorry, Dickens. 

 

Jag ger dig solen - Jandy Nelson

December:
 
Björnstad - Fredrik Backman: Denna bok läste jag ju ut igår, så den ligger färskast i minnet. Alltså: den var en stor gäsp ungefär 200 sidor in då något hände som iställlet gjorde allt väldigt spännande. Skulle säga att den här boken har så mycket potential att bli något fantastiskt, men den lyfter aldrig. Och att den ska vara en del i en serie (andra delen är redan ute) gör att Backman introducerar flera nya karaktärer hela tiden, som man förstår kommer vara mer centrala i kommande böcker. Men det blir mest förvirrande och ytligt att de bara ska "vara med på ett litet hörn". Och sen är språket fyllt av klyschor och one-liners. Känns som att författaren inte tänkt på att en one-liner blir som effektivast när den inte kommer i varje kapitel, eller i varje stycke. Summan av kardemumman: antar att folk tycker om denna bok för att den tar upp flera superviktiga teman, men det räcker liksom inte. En bok måste ha mer än en bra handling. Jag gav den ändå 3/5, för jag tyckte inte den var kass, aboslut inte. Men den står inte ut på denna lista. 
 
Om man vill läsa betyg på varje bok kan man göra det här! Kram på er!
RSS 2.0

Sandra's books


goodreads.com