Los Angeles 4 am wake up turn on TV

Är (tyvärr) hemma efter tre dagar i huvudstaden med klassen. Det har varit fullspäckade dagar fyllda av kultur, mat och lite onödig och nödvändig klädkonsumering. Här är lite halvkassa mobilbilder.

 

Vi kan kalla denna bild jävla tråkbåt eller nåt.

 
Klockan tio på torsdagen befann vi oss på Fotografiska. Har aldrig varit där förut, men blev så positivt överraskad. Vi såg på utställningar av Robert Frank, Roger Ballen och Julia Fullerton-Batten. Blev så fascinerad av alla, på olika sätt såklart. Fotografiet över var min Robert Frank-favvo.
 
 
Fråga till mig själv och mina föräldrar: har jag varit i Kungsträdgården när körsbärsträden varit i full blom någon gång? Nja..?
 
Jag och Jennifer bodde hos Caroline, nära och bra till centrum. På torsdagskvällen skulle vi till Dramaten så här är några spegelselfies innan vi gick ner till tunnelbanan för hundrade gången den dagen.
 
 

Vi såg Richard III som bjöd på vacker scenografi och makabra skådespelare men också kurrande magar och ofokus.

På fredagen var vi på Kulturhuset, Naturhistoriska och jag fick svindel på Cosmonova. Sedan sov jag på pendeln och åt upp resterna av min chokladkaka på båten.

Och nu är jag på lilla Gotland igen. Saknar redan stora och snabba Stockholm.

Tjugo saker om dig

De senaste åren har jag kommit att associera påsken med tristess. Det är alltför många vänner som är antingen bortresta eller upptagna med släkt och påskmiddagar. Denna påsk har inte visat sig vara annorlunda, vilket har lett till den mycket farliga ekvationen jag ensam med min överfulla hjärna och tankar. Och eftersom detta är mitt sista lov innan studenten har jag tänkt extra mycket på framtiden och hur mycket jag vill förändra min obeslutsamhet till beslutsamhet.

Jag har under denna förmiddag suttit och läst kapitlet Leva lycklig? ur min psykologibokPsykologi för gymnasiet av Nadja Ljunggren från årskurs två (ja, jag är en sådan typ av person). Det har handlat mycket om Dalai Lama, upptäckta livsteman och flow. Under rubriken Känn dig själv valde jag att göra denna uppgift:

2014-04-19 12.51.42 kopia

På punkten vad jag ville förändra hos mig själv skrev jag saker som att bli mer social, beslutsam, oblyg, orädd och oberoende av andras åsikter. På punkten vad jag var stolt över hos mig själv skrev jag bland annat att jag är bra på engelska, villig att förändras, feminist, kreativ, bra på att skriva och att jag har drömmar. Uppgiften fortsatte sedan såhär:

2014-04-19 12.51.42

Jag ansåg då först att jag måste ha missuppfattat uppgiften eftersom jag inte hade skrivit oviktiga saker på min lista över vad jag ville förändra hos mig själv. Så jag gick direkt till punkten då alla utom en sak skulle vara understrukna. Den jag valde att inte stryka över blev tillslut att vara mindre orädd. Jag insåg nämligen att alla punkter på ett eller annat sätt härstammade ur denna punkt; för att bli mer social måste jag bli mindre blyg och för att bli mer beslutsam måste jag bli mindre oberoende av andras åsikter. Och för att nå alla dessa måste jag bli mer orädd.

Vad jag var stolt över mest var svårare att välja då jag inte fick samma uppenbarelse om att de smälte samman som den föregående listan. Men jag beslöt mig tillslut för att ha kvar har drömmar-punkten, eftersom jag anser att det är en angenäm egenskap jag har attvåga drömma om avsevärda saker och att jag har höga mål och krav. Plus att jag tror att för att vara bra på att skriva och tala god engelska krävs att man har en dröm om hur bra man vill vara på dessa saker.

Det var väl bara det jag ville säga, utan någon speciell slutsats eller sammanfattande poäng. Nu skall jag fortsätta sola och njuta av hettan på vår terrass. Glad påsk!

 

Den verkliga skillnaden mellan Akon och Lady Gaga

Idag satt jag och tänkte lite på denna artikel, som publicerades i slutet av mars. I artikeln pratar Akon om hur Lady Gaga har nått toppen av sin karriär och att han själv avbröt samarbetet med henne “innan det var försent”.

När jag läste denna artikel för första gången när den blev publicerad skrattade jag för mig själv som det Lady Gaga-fan jag är och tänkte – Akon, who?

Men nu när jag läser den igen skrattar jag inte lika mycket, för jag har på något sätt förstått den verkliga skillnaden mellan Akon och Lady Gaga.

Akon och Lady Gaga samarbetade precis i början av hennes karriär, under hennes Fame-era. I början av låten Just Dance hör man Akon ropa hans erkända fras “Konvict” och han medverkar även i videon, om än i en liten bemärkelse. Deras samarbete varade dock inte särskilt länge och nu hävdar alltså Akon att han avbröt relationen “innan det var försent” och att han nu inte är chockad över att försäljningen av Gagas nya album ARTPOP inte går lika bra som hennes föregående album.

Akon kopplar sedan detta till sin egen karriär och säger:

I cashed out. I got out while the goin’ was good. It’s like a business; you build it to sell it.

Ja, för nu när man tänker på det, vad hände egentligen med Akon? För några år sedan var allt man hörde i låtar det där “Konvict” och han levererade hits som Smack That, Bananza och Angel. Sedan blev det helt plötsligt tyst. Och var det egentligen någon som saknade honom?

Akon påstår att han försvann när hans karriär var på topp och när han insåg att den enda vägen upp var ner. Med andra ord gav han upp. Och det är här Akon skiljer sig något enormt från Lady Gaga.

Lady Gaga gör nämligen inte musik för att slå världsrekord i skivförsäljning, tjäna multum eller för att bli konstant sedd som den hetaste på artisten på marknaden. Hon gör musik för att hon älskar det, hon bär extravaganta kläder för att hon älskar dem, hon pushar på popgenrens gränser för att hon älskar det. Lady Gaga letar ständigt efter nya och moderna tillvägagångssätt för att uttrycka sig. Självklart är jag inte så naiv att jag tror att hon inte alls bryr sig om försäljningssiffrorna eller pengarna, men hennes närvaro i denna bransch bygger inte endast på grund av dessa.

Folk kallar henne en flop, Akon ger rådet att kliva ur strålkastarljuset och flertalet tidningar skriver att hennes karriär är över. Men till skillnad från Akon ger hon inte upp utan fortsätter skriva musik, göra videos och gå ut på turné. Och denna flop de kallar Lady Gaga säljer fortfarande miljontals skivor och schemalägger slutsålda konserter.

Så vem är den egentliga förloraren här, Akon eller Lady Gaga? Den som gav upp eller den som hävde sig upp från skiten och gav fingret till alla som tvivlade?

Tja, det kan man väl tro som man vill, men jag har i alla fall inte hört någon ropa Konvict dem senaste åren. Dock har jag hört en och en annan Lady Gaga-låt.

RSS 2.0

Sandra's books


goodreads.com